Algi.hdwao.pl

:: Algi i ich przetwory w kosmetykach
Artykuł dodany przez: HdwaO (2004-06-03 12:47:59)

Algi (glony) to ogólna nazwa plechowatych, najczęściej samożywnych roślin zarodnikowych, żyjących w środowisku wodnym i miejscach wilgotnych.

Nazwę "glony" zapożyczył z gwary góralskiej i wprowadził do systematyki botanicznej J. Rostafiński. W dziełach starożytnych Grecy nazywali te organizmy phykos - wodorost, Rzymianie zaś fucus.

Właściwe początki algologii jako dziedziny naukowej w dzisiejszym rozumieniu datuje się od połowy XIX wieku, jednak badaniem i wytwarzaniem preparatów algowych do celów kosmetycznych naukowcy zaczęli zajmować się od niedawna.

Ciało alg to jednorodna lub zbudowana z mało zróżnicowanych komórek plecha, o wielkości od kilku milimetrów do kilku metrów, często przybierająca kształt niby-liścia lub niby-łodygi (Rys. 1.), służąca do pochłaniania soli mineralnych ze środowiska. Mają też niby-korzeń, którego rola sprowadza się do zakotwiczania na dnie morskim, powierzchni większych roślin lub pancerzach skorupiaków.



Algi znajdują się we wszystkich strefach geograficznych. Ich największe formy występują na Półkuli Północnej, gdzie w skali rocznej wydobywa się około 1,5 mln ton. Organizmy te żyją zarówno w wodach słodkich jak słonych, chłodnych i ciepłych. Wśród dużych osiadłych glonów mórz chłodnych około 40% stanowią brunatnice a w morzach ciepłych około 58% krasnorosty. W Bałtyku gdzie są duże wahania temperatur, małe zasolenie, bardzo słaby kontakt z otwartymi wodami innych mórz i oceanów można spotkać głównie zielenice.

Do najczęściej wydobywanych i wykorzystywanych alg należą:
- zielenice - zawierające zielony chlorofil, żółty ksantofil i pomarańczowy karoten,
- krasnorosty - z czerwoną fikoerytryną, niebieską fikocyjaniną i zielonym chlorofilem,
- brunatnice - z ciałkami barwnikowymi wypełnionymi obok chlorofilu i ksantofili, brunatną fukoksantyną.

Algi dostarczają wiele cennych pierwiastków i związków chemicznych, które znalazły zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, należą do nich m.in.:
- Agar - polisacharyd zbudowany z galaktozy z domieszką arabinozy. Postacią handlowa jest biały proszek trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie, bez smaku i zapachu, który po rozpuszczeniu w gorącej wodzie i wystudzeniu tworzy galaretowatą masę. Ma właściwości żelujące, poprawia rozsmarowywalność i zapobiega wysychaniu kosmetyków emulsyjnych.
- Karagen - zawiera polisacharydy śluzowe, które pęcznieją pod wpływem wody. Stosowany jest jako emulgator, środek osłaniający. Dzięki właściwościom hydrofilowym utrzymuje wilgotność stratum corneum.
- Fukoidyna i laminaryna - wielocukry zawierające grupy sulfonowe. Mają zdolność wiązania mikro- i makroelementów. Działają antykoagulacyjnie.
- Kwas alginowy - służy do wyrobu mydeł jest dobrym stabilizatorem. Jego sole alginiany, stymulują przemianę materii i wiążą substancje szkodliwe. Są doskonałym zagęstnikiem kosmetyków.
- Sorbitol - alkohol obniżający TEWL, stosowany jest w kremach o/w
- Mannitol - alkohol działający bakteriostatycznie i nawilżająco
- Fikoerytryna - naturalny barwnik, chroniący przed promieniami UV
- Polifenole - mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
- Kwas foliowy - uczestniczy w procesach krwiotwórczych
- Nienasycone kwasy tłuszczowe - niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W preparatach z alg są odporne na utlenianie, co z punktu widzenia kosmetycznego jest niezmiernie ważne.
- Mikroelementy -(przeciętnie 10 razy więcej niż u roślin lądowych): Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn - pierwiastki te z poliwęglowodorami tworzą kompleksy, co pozwala im łatwiej pokonać barierę lipidową naskórka.
- Witaminy - A, B1, B2, B5, B6, B12, E, oraz C, której zawartość w krasnorostach jest większa niż w owocach cytrusowych.

Przetwory z glonów są używane w kosmetykach do nawilżania i pojędrniania ciała, ułatwiają zwalczanie cellulitu, są stosowane do pielęgnacji i układania włosów oraz w preparatach do peelingu. Możemy spotkać je w formie ekstraktów i mączek. Ekstrakty wykorzystywane są zwykle w kremach, tonikach, szamponach, mączki - czyli wysuszone algi - stosuje się w maseczkach i kąpielach wyszczuplających. Wielu, również polskich, producentów kosmetyków wykorzystuje algi w swoich preparatach.

Autor: Monika Majcher


adres tego artykułu: www.algi.hdwao.pl/articles.php?id=5