 |
Polecamy Ksi±¿ki |
|
|
 |
Menu u¿ytkownika |
|
|
 |
Statystyki |
userów na stronie: 0 go¶ci na stronie: 5
|
 |
Ankieta |
|
|
|
|
 |
Artyku³y > Algi w kosmetyce > Algi i ich przetwory w kosmetykach |
Algi (glony) to ogólna nazwa plechowatych, najczê¶ciej samo¿ywnych ro¶lin zarodnikowych, ¿yj±cych w ¶rodowisku wodnym i miejscach wilgotnych.
Nazwê "glony" zapo¿yczy³ z gwary góralskiej i wprowadzi³ do systematyki botanicznej J. Rostafiñski. W dzie³ach staro¿ytnych Grecy nazywali te organizmy phykos - wodorost, Rzymianie za¶ fucus.
W³a¶ciwe pocz±tki algologii jako dziedziny naukowej w dzisiejszym rozumieniu datuje siê od po³owy XIX wieku, jednak badaniem i wytwarzaniem preparatów algowych do celów kosmetycznych naukowcy zaczêli zajmowaæ siê od niedawna.
Cia³o alg to jednorodna lub zbudowana z ma³o zró¿nicowanych komórek plecha, o wielko¶ci od kilku milimetrów do kilku metrów, czêsto przybieraj±ca kszta³t niby-li¶cia lub niby-³odygi (Rys. 1.), s³u¿±ca do poch³aniania soli mineralnych ze ¶rodowiska. Maj± te¿ niby-korzeñ, którego rola sprowadza siê do zakotwiczania na dnie morskim, powierzchni wiêkszych ro¶lin lub pancerzach skorupiaków.
Algi znajduj± siê we wszystkich strefach geograficznych. Ich najwiêksze formy wystêpuj± na Pó³kuli Pó³nocnej, gdzie w skali rocznej wydobywa siê oko³o 1,5 mln ton. Organizmy te ¿yj± zarówno w wodach s³odkich jak s³onych, ch³odnych i ciep³ych. W¶ród du¿ych osiad³ych glonów mórz ch³odnych oko³o 40% stanowi± brunatnice a w morzach ciep³ych oko³o 58% krasnorosty. W Ba³tyku gdzie s± du¿e wahania temperatur, ma³e zasolenie, bardzo s³aby kontakt z otwartymi wodami innych mórz i oceanów mo¿na spotkaæ g³ównie zielenice.
Do najczê¶ciej wydobywanych i wykorzystywanych alg nale¿±:
- zielenice - zawieraj±ce zielony chlorofil, ¿ó³ty ksantofil i pomarañczowy karoten,
- krasnorosty - z czerwon± fikoerytryn±, niebiesk± fikocyjanin± i zielonym chlorofilem,
- brunatnice - z cia³kami barwnikowymi wype³nionymi obok chlorofilu i ksantofili, brunatn± fukoksantyn±.
Algi dostarczaj± wiele cennych pierwiastków i zwi±zków chemicznych, które znalaz³y zastosowanie w przemy¶le kosmetycznym, nale¿± do nich m.in.:
- Agar - polisacharyd zbudowany z galaktozy z domieszk± arabinozy. Postaci± handlowa jest bia³y proszek trudno rozpuszczalny w zimnej wodzie, bez smaku i zapachu, który po rozpuszczeniu w gor±cej wodzie i wystudzeniu tworzy galaretowat± masê. Ma w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±ce, poprawia rozsmarowywalno¶æ i zapobiega wysychaniu kosmetyków emulsyjnych.
- Karagen - zawiera polisacharydy ¶luzowe, które pêczniej± pod wp³ywem wody. Stosowany jest jako emulgator, ¶rodek os³aniaj±cy. Dziêki w³a¶ciwo¶ciom hydrofilowym utrzymuje wilgotno¶æ stratum corneum.
- Fukoidyna i laminaryna - wielocukry zawieraj±ce grupy sulfonowe. Maj± zdolno¶æ wi±zania mikro- i makroelementów. Dzia³aj± antykoagulacyjnie.
- Kwas alginowy - s³u¿y do wyrobu myde³ jest dobrym stabilizatorem. Jego sole alginiany, stymuluj± przemianê materii i wi±¿± substancje szkodliwe. S± doskona³ym zagêstnikiem kosmetyków.
- Sorbitol - alkohol obni¿aj±cy TEWL, stosowany jest w kremach o/w
- Mannitol - alkohol dzia³aj±cy bakteriostatycznie i nawil¿aj±co
- Fikoerytryna - naturalny barwnik, chroni±cy przed promieniami UV
- Polifenole - maj± w³a¶ciwo¶ci przeciwutleniaj±ce i przeciwzapalne
- Kwas foliowy - uczestniczy w procesach krwiotwórczych
- Nienasycone kwasy t³uszczowe - niezbêdne do prawid³owego funkcjonowania organizmu. W preparatach z alg s± odporne na utlenianie, co z punktu widzenia kosmetycznego jest niezmiernie wa¿ne.
- Mikroelementy -(przeciêtnie 10 razy wiêcej ni¿ u ro¶lin l±dowych): Ca, I ,Br, Fe, Mg, Cu, Zn, Mn - pierwiastki te z poliwêglowodorami tworz± kompleksy, co pozwala im ³atwiej pokonaæ barierê lipidow± naskórka.
- Witaminy - A, B1, B2, B5, B6, B12, E, oraz C, której zawarto¶æ w krasnorostach jest wiêksza ni¿ w owocach cytrusowych.
Przetwory z glonów s± u¿ywane w kosmetykach do nawil¿ania i pojêdrniania cia³a, u³atwiaj± zwalczanie cellulitu, s± stosowane do pielêgnacji i uk³adania w³osów oraz w preparatach do peelingu. Mo¿emy spotkaæ je w formie ekstraktów i m±czek. Ekstrakty wykorzystywane s± zwykle w kremach, tonikach, szamponach, m±czki - czyli wysuszone algi - stosuje siê w maseczkach i k±pielach wyszczuplaj±cych. Wielu, równie¿ polskich, producentów kosmetyków wykorzystuje algi w swoich preparatach.
Autor: Monika Majcher
|
komentarz[0] | |
|